Auto novosti

Carine podigle cene polovnjaka za 30 odsto

Posle primene novih carinskih stopa, cene polovnjaka su skočile za 30 odsto. Polovni automobili su poskupeli i u Evropskoj uniji, a zbog pandemije otežano je njihovo dopremanje. Zbog poskupljenja polovnjaka, raste interesovanje za kupovinu jeftinijih novih automobila.

Jedan od prodavaca polovnih automobila na Bubanj potoku objašnjava da nema vremena da 14 dana sedi u karantinu da bi kupio nekoliko automobila u Švajcarskoj. Zbog toga je, kaže, angažovao rođaka koji tamo radi da mu šalje vozila.

Međutim, šleper putuje i do 20 dana, tako da i to otežava promet vozila. Primena kataloških cena dodatno je poskupela automobile.

Zbog poskupljenja carine od 98 odsto, cena automobila sada je viša 30 procenata.

“Otprilike će za vozila za koja je carina bila 400 evra, biti 800 – znači poskupeće za toliko”, objašnjava jedan od kupaca na Bubanj potoku.

Prodavci sve manje uvoze i počinju da se bave drugim poslovima. Držanje auto-placeva nije više tako unosan posao, a kupcima poručuju da što pre kupe vozilo jer uskoro neće imati šta da pazare.

“U celoj ovoj priči najbolje prolaze servisi. Uvezeno je mnogo nekvalitetnih vozila i sad se pojavila situacija da servis košta kao pola vozila, na primera ‘punto’, ‘korsa’ i tome slično.”

Nejasna je situacija sa uvođenjem merenja izduvnih gasova, pa se umesto starijih automobila (proizvedenih od 2000. do 2010. godine), koji su na Zapadu već reciklažani materijal, prešlo na uvoz novijih vozila, od 2014. godišta.

Kupaca za ovu kategoriju je više, jer je izvesnije da će takva vozila proći tehnički pregled.

Sada koštaju od šest do devet hiljada evra i približili su se ceni jeftinijih novih automobila, pa se kupci sve češće odlučuju za njih.

To potvrđuje i podatak da je u prva tri meseca ove godine za osam odsto porasla prodaja novih vozila fizičkim licima.

Registarske tablice važe trajno

Od 1. januara 2020. godine dobre vesti za srpske vozače zahvaljujući najnovijim izmenama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila. Vlasnici vozila neće morati da menjaju registarske tablice posle isteka roka od devet godina od dana njihovog izdavanja, kako je to ranije bilo propisano zakonom. Sledeća novost je da saobraćajna dozvola nema ograničen rok trajanja, odnosno izdavaće se na neograničen vremenski rok, trajno.

Ovo je sigurno dobra vest za sve vlasnike vozila, pogotovo one kojima su nove registarske tablice izdate u toku 2011. godine, a u toku 2020. godine trebalo je da ih zamene novim. Sada ta obaveza više ne postoji, zahvaljujući najnovijim izmenama pravilnika, što je svakako ušteda za porodični budžet od oko 4.000 dinara, jer toliko otprilike košta zamena tablica, zamena saobraćajne dozvole i izdavanje nove registracione nalepnice.

Slučajevi kada se vrši obavezna zamena registarskih tablica su:

  1. kad vozilo bude registrovano u drugom registarskom području,
  2. kad se tablica izgubi, ukrade ili bude uništena,
  3. kad usled dotrajalosti ili oštećenja tablica postane neupotrebljiva.

Od 1.01.2020. godine saobraćajne dozvole u Srbiji će se izdavati bez ograničenog roka važenja, a vlasnici vozila kojima su dozvole izdate pre 1. januara 2020. godine, u kojima je upisan rok važnosti, nakon isteka tog roka mogu ih zameniti za nove saobraćajne dozvole koje su trajne.

MUP Srbije, ipak, preporučuje vlasnicima saobraćajnih dozvola koje imaju upisan rok važenja, da radi neometanog korišćenja vozila u inostranstvu nakon isteka roka važnosti dozvole, postojeću dozvolu zamene za trajnu saobraćajnu dozvolu.

Prethodnom verzijom pravilnika rok važnosti saobraćajne dozvole bio je propisan na devet godina od dana izdavanja dozvole, odnosno, od dana izdavanja novih registarskih tablica vozila.

Kako registrovati automobil sa auto-placa ili iz salona tokom vanrednog stanja

Uprkos vanrednom stanju, registracija vozila nije zaustavljena, piše sajt Polovni automobili.

Foto: B92/NĆ

Foto: B92/NĆ

Moguće je i produžiti registraciju, a moguće je i obaviti prvu registraciju, bez obzira da li je reč o polovnom ili novom automobilu. Da razbijemo ovom prilikom i jednu zabludu koja se uporno širi – nije dozvoljena vožnja neregistrovanog automobila!

Kako da registrujem auto?

Kako je objavljeno na zvaničnoj fejsbuk stranici MUP-a Srbije, originalnu dokumentaciju, zajedno sa fotokopijom lične karte i dokazom o uplaćenim taksama za prvu registraciju, treba da pošaljete poštom područnoj policijskoj upravi na čijoj teritoriji imate mesto prebivališta.

Foto: MUP/Facebook

Dakle:

• originalna dokumentacija neophodna za prvu registraciju

• fotokopija lične karte

• uplatnice za sve takse koje idu za prvu registraciju

Sve to šaljete područnoj policijskoj upravi na teritoriji gde imate prebivalište.

Koja dokumentacija, koje uplatnice, koliko para?

Oko čitave ove procedure mogu da vam pomognu na auto-placu na kojem kupujete automobil, u nekoj od agencija koje se bave registracijom, odnosno na samom tehničkom pregledu.

Oni su već upoznati sa neophodnom dokumentacijom za prvu registraciju, kod njih možete da završite sve u vezi uplatnica (razne takse), kupite polisu obaveznog osiguranja, fotokopirate ili očitate ličnu kartu…

Eventualno, u slučaju nekih problema sa uplatom, mogu da vam odštampaju uplatnice, a vi da obavite uplatu u pošti ili banci.

Generalno, potrebno je priložiti:

1. registracioni list sa dokazom o tehničkoj ispravnosti vozila, ne stariji od 30 dana; (prvu stranu registracionog lista popunjava tehnički pregled, a drugu stranu nadležna organizaciona jedinica MUP-a nakon rešavanja zahteva)

2. dokaz o obaveznom osiguranju vozila (polisa osiguranja)

3. dokaz o poreklu i vlasništvu vozila (saobraćajna dozvola, račun, ugovor o kupovini, ugovor o poklonu, pravosnažno rešenje o nasleđivanju, pravosnažna presuda o utvrđivanju vlasništva i dr)

4. dokaz o identitetu vlasnika (važeću ličnu kartu ili ličnu kartu za stranca; putnu ispravu ako zahtev podnosi stranac sa dokazom o odobrenom boravku u Republici Srbiji dužem od šest meseci; dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa – za pravna lica)

5. dokaz o izmirenim carinskim obavezama

6. dokaz o uplati propisanih troškova za registraciju vozila

Ne zaboravite kontakt telefon!

Uz zahtev obavezno dostavite i kontakt telefon.

Savetujemo da ostavite i mobilni i fiksni, a nije na odmet da ostavite i neki rezervni mobilni od bliskog člana porodice, kako se ne bi desilo da iz nekog razloga ne čujete telefon, pa vaš zahtev završi negde na gomili “nedostupnih”.

Na koju adresu poslati dokumenta?

Klikom na ovaj link otvoriće vam se lista sa adresama i telefonima svih područnih policijskih uprava u Srbiji.

Šta dalje?

Kada pošiljka stigne, bićete kontaktirani od strane policijskog službenika.

Koje pošte rade?

Na ovom linku možete da nađete aktuelne informacije u vezi radnog vremena i dostupnosti raznih usluga tokom vanrednog stanja.

Savetujemo da ne štedite na ceni pošiljke, pošto šaljete veoma važna dokumenta, već da to obavezno bude bar pošiljka sa potvrđenim uručenjem.

Uostalom, proverite u samoj pošti koja opcija slanja je najsigurnija.

Fotokopirajte svu originalnu dokumentaciju koju šaljete

Za svaki slučaj (ipak je vanredno stanje) fotokopirajte originalna dokumenta koja šaljete.

Može da dođe do neke nepredviđene situacije koja će moći mnogo brže da se reši zahvaljujući fotokopijama.

Registracija vozila u toku vanrednog stanja

Građani produženje registracije svojih vozila u narednom periodu mogu obavljati isključivo na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima, kako je saopštio MUP, a registraciju će moći da obave i vlasnici vozila kojima je saobraćajna dozvola istekla ili ističe u narednom periodu.

Oni koji prvi put registruju vozilo ili su ga kupili i vrše prenos moraće preko interneta u MUP-u da zakažu prijem jer šalteri po opštinama za ovu namenu ne rade. Registracija teretnih i putničkih vozila se odvija normalno, dovoljno je da je vozilo tehnički ispravno i da prođe dosadašnju proceduru. Nijedan tehnički pregled nije zatvoren i u njima se na licu mesta produžava saobraćajna dozvola i dobija nalepnica. 

Ako ste vlasnik vozila i produžavate samo registraciju, na tehničkom pregledu možete dobiti registracionu nalepnicu, ko je ovlašćen da to daje. Ako imate ovlašćenje overeno kod notara, možete takođe produžiti registraciju ukoliko niste vlasnik vozila. Vlasnik vozila mora da dođe na registraciju da bi produžio registraciju“, kaže Marko Manojlović iz jedne auto-škole i tehničkog pregleda. 

U slučaju da prvi put registrujete novo vozilo ili ste kupili automobil pa treba da ga registrujete, moraćete Upravi za upravne poslove MUP-a Srbije da se obratite mejlom i da tako zakažete odlazak na šalter.

Ukoliko imate potrebu za izdavanjem novog dokumenta obratite se Ministarstvu unutrašnjih poslova elektronskim putem na imejl-adresu upravazaupravneposlove@mup.gov.rs i sačekaju dalje instrukcije.