Bonus-Malus sistem-Kako preneti popust sa auta koji ste prodali?

prenos popusta sa polise osiguranja

Da li je premijski stepen vezan za vozača ili za auto?

 

Ovo pitanje proganja mnoge vozače već godinama, a poseban problem je to što ni u osiguravajućim kućama ili agencijama za registraciju nisu uvek sigurni koji je tačan odgovor. Zato je veoma važno da pročitate ovaj tekst do kraja, naravno ukoliko želite da zadržite svoj bonus… Konačan odgovor – bonus i malus vezani su za vozača. Ne vezuju se za vozilo i ne mogu da se prenose na novog vlasnika u slučaju prodaje. Uostalom, bilo bi suludo da novi vlasnik plaća skuplje obavezno osiguranje zato što je čovek od kojeg je kupio auto njime izazvao udes. 

 

Ukoliko kupujete automobil, bez obzira da li je potpuno nov ili polovan, a kod prethodnog automobila koji ste prodali ste imali maksimalan bonus od 15%, taj bonus zadržavate. Međutim, u praksi nije sve baš tako jednostavno. 

 

Šta je to malus? 

 

Malus je kažnjavanje zbog toga što ste izazvali udes i zbog njega ćete sledećih nekoliko godina skuplje plaćati obavezno osiguranje. Visina izazvane štete ne utiče na malus, već samo broj udesa koji skrivite. 

 

Šta je to bonus?

 

Bonus je popust na obavezno osiguranje, koji dobijate kao nagradu zbog toga što svojim vozilom niste izazivali štetu. Nažalost, maksimalan bonus je 15%.

 

Šta je to premijski stepen?

 

Na osnovu premijskog stepena određuje se koliki ćete bonus (popust) ili malus (dodatno plaćanje) imati prilikom registracije vozila, odnosno kupovine obaveznog osiguranja. 

U ovom slučaju se 4. premijski stepen uzima kao početni/osnovni, koji npr. dobije vozač koji kupuje svoj prvi auto. 

 

Te prve godine je na 4. premijskom stepenu. Ako ne izazove udes, sledeće godine ide na 3. stepen i dobija popust/bonus od 5%, a ukoliko ni te godine ne izazove udes, ide na 2. stepen, pa na krajnji 1. stepen i dobija maksimalan popust/bonus od 15%. 

 

Sa druge strane, ako taj isti vozač prve godine izazove udes, sledeće godine automatski skače na 7. premijski stepen, što znači da će mu obavezno osiguranje biti skuplje za čak 50%. Izazove li dva udesa prve godine, ide na 10. stepen, što znači da će osiguranje biti skuplje za 110%, a ako izazove tri ili više udesa u toku prve godine ide na krajnji 12. stepen. Dakle, svaka izazvana šteta – tri stepena gore.

 

1.stepen – bonus/popust 15%; dobija se ako tri i više godina ne izazovete udes

2.stepen – bonus/popust 10%; dobija se ako dve godine ne izazovete udes

3.stepen – bonus/popust 5%; dobija se ako godinu dana ne izazovete udes

4.stepen – tzv. osnovni premijski stepen, koji dobija vozač koji prvi put registruje bilo koji auto na svoje ime.

5.stepen – plus 15%

6.stepen – plus 30%

7.stepen – plus 50%

8.stepen – plus 70%

9.stepen – plus 90%

10.stepen – plus 110%

11.stepen – plus 130%

12.stepen – plus 150%

 

Sa druge strane, svaka godina bez štete – jedan stepen dole. Dakle, taj isti vozač koji je zbog tri udesa stigao na 

12. stepen, svake godine ide dole po jedan stepen, da bi tek nakon čitave decenije (11 godina, tačnije) mogao da dođe do 1. stepena i bonusa od 15%.

 

Šta ako kupim još jedan auto na svoje ime?

 

U tom slučaju će oba automobila imati nezavisno dodeljen premijski stepen, pri čemu novonabavljeni kreće od početnog 4. stepena.Šta kada neko ima više vozila, pa jedno proda, drugo kupi i slično?U tom slučaju svako od vozila ima nezavisno dodeljen premijski stepen u skladu sa svojim istorijatom – ako je određenim vozilom vlasnik izazvao udes, tom vozilu sledeće godine skače premijski stepen za tri stepena na gore.Takođe, u ovakvoj situaciji prenos bonusa i malusa ide sa poslednjeg prodatog automobila na sledeći kupljen.

 

VEOMA VAŽNO – Procedura: Kako zadržati bonus nakon prodaje starog i kupovine drugog automobila?

 

Osnovni problem je u tome što će vam u mnogim agencijama za registraciju vozila reći da bonus, odnosno premijski stepen koji ste imali kod prethodnog automobila, ne može da se prenese na vaš novi automobil, već da ponovo krećete od „početnog“ 4. premijskog stepena.

 

Zato ne započinjite proceduru registracije sve dok se ne uverite da možete da zadržite svoj premijski stepen. Objasnite radniku u agenciji da bonus/premijski stepen mogu da se prenesu, ali da zbog toga moraju da kontaktiraju osiguravajuću kuću čije polise osiguranja prodaju.

 

Ukoliko vam i dalje tvrde da je to nemoguće, obratite se nekoj drugoj agenciji za registraciju ili jednostavno idite direktno u neku od poslovnica osiguravajuće kuće.

 

U svakom slučaju potrebno je sledeće: 

 

1) Automobil koji ste prodali mora da bude odjavljen ili prenet na novog vlasnika, odnosno njegova saobraćajna dozvola na vaše ime mora da bude poništena. Zapišite datum kada je poništena.

2) Ponesite staru saobraćajnu dozvolu, tj. onu od automobila koji ste prodali.Ponesite original ili kopiju polise osiguranja automobila koji ste prodali

3) Ponesite kupoprodajni ugovor

 

Pre nego što krenete, pozovite telefonom i tražite da vam detaljno kažu šta je od dokumenata potrebno i kakva je procedura, kako ne biste bespotrebno trošili vreme i gorivo. Naime, situacija nije svuda ista i nisu svi zaposleni dovoljno upoznati sa procedurom.

Scroll to Top