Odjava vozila

Odjava vozila i vraćanje tablica

Odjava vozila i vraćanje tablica je postupak u kome vlasnik vozila odjavljuje (vraća) registarske tablice policijskoj upravi u mestu svog prebivališta. Najčešće se radi prilikom prodaje vozila, kada kupac automobila dolazi sa drugog registarskog područja, ili kada se preselite u drugi grad, odnosno drugo registarsko područje, pa nakon promene adrese u ličnom dokumentu sledi i promena podataka u svim ostalim povezanim dokumentima.

odjava vozila

ZAPOČNI PROCEDURU ODJAVE U KRAGUJEVCU

Ukoliko se vlasnik vozila nalazi u Krgujevcu i nemate vremena da se bakćete sa odjavom vozila prepustite taj posao nama! Sve što je potrebno je da popunite upitnik i da ostalo prepustite nama!

Potrebna dokumenta za odjavu vozila:

  • Registracioni list za odjavu vozila- popunjen (ne ručno – bez pečata) *Preuzmite obrazac za ODJAVU
  • Saobraćajna dozvola
  • Lična karta vlasnika ili ovlašćenog lica
  • Registarske tablice (ukoliko su tablice izgubljene piše se izjava kako su tablice izgubljene itd…)
  • Odjava vozila ne zahteva uplatu taksi!

Ko sve može odjaviti vozilo:

  • Vlasnik vozila
  • Lice koje ima overeno ovlašćenje u kome piše da može izvršiti odjavu *Preuzmite obrazac za ovlašćenje vozila
  • U slučaju smrti vlasnika vozilo može odjaviti bračni drug ili srodnik iz prvog naslednog reda ili naslednik po Ostavinskom Rešenju.

Šta raditi kada kupite vozilo iz drugog registarskog područja?

Kada kupujete automobil od vlasnika iz drugog grada (registarskog područja), prodavac će morati da odjavi tablice, ili vi lično ako imate ovlašćenje, kako biste mogli da registrujete vozilo na vaše ime, sa odgovarajućim registarskim oznakama po mestu vašeg prebivališta.

Pored odjave, morate i da overite kupoprodajni ugovor i da platite porez. Mnogi se odlučuju da prvo uzmu ovlašćenje pa kasnije da prevode auto, što nije pogrešno, ali ima prednosti i mana. Problem se najčešće javlja za prodavca, ukoliko mu budu stizale kazne,ali sve to se može izbeći ukoliko se na ovlašćenju navede da je za sve kazne odgovorno ovlašćeno lice. Prodavac treba da ima jedno ovlašćenje za sebe da bi pravdao eventualne kazne. 

Ukoliko se uzme ovlašćenje i ne završi se prenos i odjava, jedan od spornih momenata ovde može biti odjava vozila, jer ona ostaje kao zadatak prodavca, koji je često neopreznošću kupca i kombinacijama „prodaje na ovlašćenje“ izgubio interes da bude ažuran oko ovog posla. Ukoliko dodje do ove situacije mi smo tu da pomognemo da rešimo problem i nadjemo način da odjavimo vozilo.

Prenos vlasništva vozila ili ovlašćenje?

Scroll to Top