Tehnički pregled vozila po novom! Šta prolazi a šta ne

Da je novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila na meti mnogih vlasnika automobila svedoče i brojni komentari na vest da je u Požegi jedan građanin zapalio svoju „dačiju” jer zbog navodnog sitnog kvara nije prošla kontrolu. Posle toga dečko iz Jagodine je takodje zapalio svoj auto iz istog razloga, a evo nekih od komentara čitalaca revoltiranih pravilima koja se primenjuju od 5. jula. „Podržimo svi ovog čoveka i zapalimo svoje automobile”, „Po ovom zakonu o tehničkom pregledu neće proći ni najnoviji ’audi’ koji upravo silazi sa proizvodne trake”, „Kao i uvek, sirotinja strada”, „Polako. Tek je počelo. Iživljavanja kontrolora na tehničkim pregledima su neviđena (ne može žuta lampica kao migavac, mora žuta maska i bela sijalica! Ne mogu aluminijumske felne, moraju čelične!)”, „Svako od njih izmišlja svoja pravila”… –

Nameću se pitanja da li je novi pravilnik baš tako rigorozan i da li se zbog najobičnije rupice, korozije ili marginalnog kvara od vlasnika automobila traži da ponovo dođu na kanal.

slikanje na tehničkom

Više neće biti moguće registrovati automobil bez prethodno obavljenog tehničkog pregleda jer će vozilo biti fotografisano iz više uglova, a sam tehnički pregled biće dobro dokumentovan. Oni koji pokušaju da registruju automobil bez prethodno odrađenog tehničkog pregleda, mogu da završe u zatvoru od tri meseca do pet godina. Tolika kazna predviđena je za učešće ili saučešće u krivičnom delu falsifikovanja isprave, a zatvor preti kako vlasniku vozila, tako i vlasniku radionice za tehnički pregled.

Pregled putničkih automobila će odsad trajati pola sata, a prljavo vozilo će biti vraćano jer će ispektori saobraćajne policije na osnovu fotografija moći da utvrde da li je kontrolor mogao da oceni pravo stanje.

Na tehničkom pregledu prema novom pravilniku neće se više tolerisati sledeći nedostaci:

 • Prljavo vozilo
 • Ukoliko vozilo ima bilo kakavu pukotinu na vetrobranskom staklu
 • Neispravne kočnice
 • Neispravni brisači
 • Oštećenje karoserije
 • Ukoliko šasija ima dubinsku koroziju
 • Nečitljiv broj motora
 • Neispravne svetlosne grupe, bilo kakve pukotine na uređajima za svetlosnu signalizaciju
 • Nedostatak ili nepotpuna i neispravna oprema u vozilu
 • Nečitljiva identifikaciona pločica vozila
 • Nevažeće uverenje o prepravci vozila
 • Oštećeni pneumatici ili pneumatici kod kojih je dubina gazećeg sloja manja od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama

merenje gasova

Naredne tri godine u zapisnik sa tehničkog pregleda neće ulaziti kvalitet izduvnih gasova, iako će se proveravati kao i do sada. Ideja je da vlasnici motornih vozila dobiju upozorenje i rok od tri godine da u svoja vozila vrate ili ugrade katalizatore, kako bi izduvni gasovi bili čistiji.

Predviđene su i kazne za vlasnike tehničkog pregleda, radnike, ali i za vlasnike neispravnog vozila. Ukoliko se na jednom pregledu uoče nepravilnosti koje ne mogu tako brzo da se poprave, a na drugom da je vozilo ispravno, vlasniku tehničkog pregleda oduzeće se ovlašćenje, podneće se prekršajna prijava, a predviđena je i kazna u visini od 60.000 do 800.000 dinara. Radnici koji su obavili taj drugi tehnički pregled morali bi da plate kaznu od 20.000 do 40.000 dinara, dok će vlasnici neispravnog automobila plaćati od 5.000 do 20.000 ukoliko budu zaustavljeni u saobraćaju.

Kako bi izbegli čekanje, vlasnici putničkih automobila mogu da zakažu tehnički pregled 30 dana pre dana isteka registracije. Na taj način, neće izgubiti mesec dana registracione nalepnice jer će dobiti nalepnicu sa istim danom isteka naredne godine.

Broj motora mora da bude čitljiv, a prepravka na vozilu mora da bude prijavljena i da ima odobrenje proizvođača. Po novom pravilniku, kontrolori moraju da naprave pet fotografija – prednje, zadnje, leve i desne strane vozila i putomera. Takođe, na svakoj fotografiji moraju da budu datum, vreme i čitljive registarske oznake, dok se na jednoj od njih mora videti i kontrolor. Ove fotografije radnici ubacuju u sistem kao dokaz da je vozilo kontrolisano. Novina u pravilniku jeste da će se identifikovati broj šasije, broj motora i kubikaža. Neće se tolerisati neispravni uređaji za zaustavljanje, za upravljanje, dubinska korozija, oštećeni pneumatici, neispravni svetlosnosignalni uređaji… što je, manje-više, i do sada važilo. Meri se i emisija izduvnih gasova.

Saša Lakić, iz Centra za tehnički pregled vozila kaže za „Politiku” da kada bismo nabrajali zbog čega je sve moguće vratiti automobil na ponovnu kontrolu – bio bi nam potreban ceo dan.

„Pravilnik je korektan i u skladu je sa pravilnicima koji važe u okolnim zemljama. Problem je u tome što su vozači u Srbiji navikli da prolaze tehnički, a da njihovo vozilo i ’ne vide’. Neispravnosti na automobilu ne tolerišu se nigde u svetu”, kaže Lakić.

Naš sagovornik dodaje da su pre ovog pravilnika u Srbiji mnogi završavali tehnički pregled vozila preko veze.

Donošenjem novih propisa tome se stalo na put, pa su vozači nezadovoljni. Lakić kaže da ovaj novi pravilnik ipak nije preterano strog.

„Na primer, zbog nepravilnosti kad je reč o emisiji izduvnih gasova niko neće biti vraćen sa tehničkog pregleda, već ima prelazni rok od tri godine da sredi taj sistem. Takođe, zahvaljujući pravljenju fotografija vozila sada inspekcija lako može da utvrdi da li je neki kontrolor pustio neispravno vozilo. U pravilniku ima i nekih nedorečenosti – nije definisano, na primer, da li vozilo sa tačkicom od kamena na šoferšajbni može proći kontrolu (jer ta tačkica sutra može biti velika pukotina)”, kaže naš sagovornik.

Lakić kao jedan od problema ističe to što je, kako kaže, nivo znanja kontrolora – nezadovoljavajući.

U slučaju da vozilo zbog neispravnosti bude vraćeno na ponovni tehnički pregled, vozač dobija papir na kome piše šta je neispravno i ima rok do tri radna dana da popravi kvar i vrati se na kontrolu. Međutim, još nije usvojena cena ponovnog tehničkog pregleda.

„Treba biti fer. Smatram da ne treba naplatiti ako se vozač vrati za tri dana. Ako dođe nakon toga, treba naplatiti upola cene”, zaključuje Saša Lakić.

Vozači koji dovoze automobile na ovu kontrolu za nju plaćaju 3.000 dinara.

Preuzet članak od http://www.politika.rs/

Scroll to Top